EsJeKo Suikerziekte Mainpage
Eet gevarieerd: Gezond eten betekent op de allereerste plaats: ervoor zorgen dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Er is niet één product dat al die voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Eet daarom gevarieerd. Want door gevarieerd te eten, krijg je (misschien de ene dag wat minder maar de andere dag wat meer) alle stoffen binnen die u nodig hebt.


[Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]






























Eet ruimschoots brood en aardappelen maar ook rijst, pasta en peulvruchten zijn de ideale basis voor een gezonde voeding. Deze producten zijn onder andere rijk aan zetmeel en vezels, en bevatten nauwelijks vet. Zonder dat u daar snel dik van wordt, kunt u er naar hartelust van eten: voor voldoende energie en om problemen met uw stoelgang te voorkomen. Let dan wel op het volgende: Van brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten wordt u echt niet snel dik. Mits u deze producten niet combineert met extra vet.


Gebruik zo weinig mogelijk vette jus en romige sauzen. En bedenk: gebakken aardappelen en patatjes bevatten veel vet. Om je gewicht op peil te houden en u van een goede stoelgang te verzekeren: hoe meer vezels, hoe beter. Daarom verdient bruin- en volkorenbrood de voorkeur boven wit brood. Dat geldt ook voor volkoren pasta en zilvervliesrijst. Beleg je brood niet te vet. Houdt er rekening mee dat croissants en variaties daarop rijk aan vet zijn. Let op vet: We moeten vooral zuinig zijn met verzadigd vet, maar vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren en vitamines. Door kieskeurig te zijn met vet vermindert u de kans op hart- en vaatziekten. daarom: kies bij producten met veel verzadigd vet voor mager of halfvol en geef daarnaast de voorkeur aan producten die rijk zijn aan onverzadigd vet. Hier een paar tips om het gebruik van verzadigd vet te beperken:
  • Besmeer boterhammen dunnetjes, liefs met (dieet)halvarine.Kies bij voorkeur vlees en vleeswaren met zo weinig mogelijk vet. Een prima variant is vis. vis bevat meestal weinig vet en dan nog in de hoofdzaak onverzadigd vet.
  • Geef de voorkeur aan halfvolle melk en magere melkproducten. Kies vaker 20+-kaas.
  • Eet niet te veel hapjes tussendoor die veel vet bevatten, zoals hartige snacks, kaas, worst, koek en gebak.
  • Kies voor bakken en braden producten met zo weinig mogelijk verzadigde vetten, dus met een hoog percentage onverzadigde vetten. Kijk wat hierover op de verpakking staat.

    Eet volop groente en fruit: Groente en fruit zijn rijk aan onmisbare vitamines, mineralen en vezels. En hoeveel u er ook van eet: u wordt er niet snel dik van. Door volop groente en fruit te eten houden we ons lichaamsgewicht op peil en - zoals wetenschappelijk is aangetoond- verminderen we de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Daarom: *Zonder groente is de warme maaltijd niet compleet; kies volop uit het gevarieerde aanbod van groente. *Tijdens de maaltijden maar vooral ook voor wat lekkers tussendoor: maak je niet dik en eet volop fruit.

    Houd uw gewicht op peil: Niet omdat dun de mode is, maar omdat overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten: houd uw gewicht op peil. En dat bereikt u in de eerste plaats door verstandig te eten en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Als uw gewicht toeneemt en u wilt vermageren, ga dan niet experimenteren met dubieuze vermageringsmiddelen maar: *Eet gevarieerd, let op vet, vermijd alcohol en geef de voorkeur aan suikervrije frisdranken. Gebruik in koffie en thee desgewenst zoetjes in plaats van suiker. *Eet drie volledige maaltijden per dag; dat voorkomt dat u te veel tussendoor gaat eten. *Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, bijvoorbeeld door vaker de auto te laten staan en meer gebruik van de fiets of de benenwagen.

    [Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]
































    Wees zuinig met zout: Voor een gezonde bloeddruk: wees zuinig met zout. Breng uw eten liever op smaak met kruiden en specerijen en wees matig met aroma, kruidenzout, zoutjes en hartige snacks. En om de schildklier goed te laten werken: gebruik altijd jodiumhoudend zout (zoals Jozo).

    Drink veel, maar wees voorzichtig met alcohol: Noodzakelijk voor de afvoer voor afvalstoffen en ter voorkoming van uitdroging: zorg ervoor dat u dagelijks voldoende vocht binnenkrijgt. Drinkt u minimaal 1 1/2 liter per dag, dan zit u goed. Alcoholhoudende dranken: houd het bij hoogstens drie glaasjes, maar doe dat niet elke dag. En drink zeker niet als u nog rijden moet!

    Eet niet de hele dag door: Drie hoofdmaaltijden per dag vormen de basis voor een gezonde voeding. Eet niet te vaak iets tussendoor; dat is slecht voor uw gebit. Geen probleem als u ook tussen de maaltijden door iets lekkers eet. Maar om tanden en kiezen te sparen: niet vaker dan zo'n viermaal per dag.

    Ga hygiënisch en veilig met uw voedsel om: Maag- en darmstoornissen, misselijkheid en braken: jaarlijks ondervinden meer dan twee miljoen mensen in ons land de gevolgen van een voedselvergiftiging. Voornaamste oorzaak is het eten van bedorven en door schadelijke bacteriën besmet voedsel.

    Lees wat er op de verpakking staat: Weet wat u eet! Op de verpakking van voedingsmiddelen vindt u veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld over de houdbaarheid en de ingrediënten, de voedingswaarde, de bereiding en de wijze van produceren.

    [Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]






























  • bier, suiker,
  • witbrood,
  • honing,
  • witte rijst,
  • tuinbonen,
  • ijs,
  • koekjes,
  • banaan,
  • jam,
  • aardappelen,
  • witte pasta's (spaghetti, macaroni)
  • alcohol, enz.

    [Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]






























  • zilvervliesrijst,
  • doperwten,
  • vers vruchtensap zonder suikers,
  • volkoren (bruine) pasta's,
  • bruine bonen,
  • witte bonen,
  • linzen,
  • grauwe (kikker)
  • erwt,
  • vers fruit,
  • jam zonder toegevoegde suikers,
  • melk producten
  • melk
  • youghurt,
  • karnemelk,
  • kwark
  • waterijsjes gemaakt van natuurlijk vruchtensiroop bijvoorbeeld appeldiksap

    [Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]






























    Calorie-arme zoetstoffen
  • Acesulfaam-K
  • Aspartaam
  • Cyclamaat
  • Sacharine

    Calorie-rijke zoetstoffen
  • Sorbitol
  • Malitol
  • Lactitol
  • Xylitol
  • Isomalt

    [Top] [Eten] [Zout] [Slecht] [Goed] [Zoetstof]